torek, 8. april 2008

Poskrbimo za okolico zavetišča

Tisti, ki pogosto obiskujemo zavetišče in ga imamo priliko doživeti ob različnih vremenskih razmerah, zelo dobro vemo, kako zgleda okolica zavetišča - ali bolje rečeno - okolica smetišča oz. glavnega zbirnega centra, ki je v bližini. Še posebej, ko je vetrovno. Takrat se plastične vrečke vrtinčijo v zraku in kasneje usedajo na bližnje grmovje in drevesa. Si predstavljate...cestni kanali in predvsem travniki polni plastike, tetrapakov, kosov bogve česa...črne vrečke, ki plapolajo visoko v zraku, zataknjene za najvišje veje dreves.
Tu in tam si sprehajalci, ko se srečamo, izmenjamo kako misel ali idejo o tem, kako bi se tega lotili. Prav gotovo so na prvem mestu komunalci, takoj za njimi pa mestna občina, okoliški prebivalci in vsi, ki tja prihajaj(m)o in se med sprehajanjem spotikaj(m)o ob raznorazne smeti, ki v naravi enostavno nimajo kaj početi.

Sprašujem se, kako dolga ali pa kako kratka je lahko ta "pot" od enega takega virtualnega zapisa do prave pravcate čistilne akcije, ki bi se v tem okolju - še to pomlad - lahko zgodila. Da se povežemo vsi zgoraj našteti in poskrbimo za to okolje, za katero nam BI MORALO biti mar...obenem pa mogoče marsikomu s takim povabilom še približamo samo zavetišče in pasje varovance, ki tam potrpežljivo čakajo na svoje nove posvojitelje.

Dobrodošli vsi s svojimi mnenji, idejami, predlogi, rešitvami...
Hvala :-)

http://www.danzemlje.si/

23 komentarjev:

lonja pravi ...

Če ni prekmalu, je lahko akcija na 22. april - dan Zemlje....

http://www.danzemlje.si/
lahko se jo vpiše tukaj...mogoče se pa pridruži še kdo, ki drugače ne bi vedel za to:)

Unknown pravi ...

Sem za. Zadnjič sem že tekala po okoliških njivah z vrečko in vanjo tlačila vse kar je veter ponoči odnesel iz naših smetjakov...kaj šele iz sosednjega vele odlagališča. Akcija naj bo ;).

snow-runner pravi ...

Izhajajoč iz izkušenj volonterskega čiščenja enega gozda menim, da ene čistilna akcija ne bo dovolj.
Da bo potrebno odzadaj imeti nekoga, ki bo bdel in redno spremljal problematiko primerne okolice izven boxov. Nekdo ki bopikolovsko in trmasto vztrajal za vsako vrečko, odpadek ...

Kako pri nas nekja volonterjev dela po tem principu v enem mestnem gozdu:
- imamo gospoda, ki mu je to res pomembno
- odpadke primerno skladiščimo v vreče in jih postavimo na vidno mesto ob transportni poti ( cesta, dovoz ) tam kjer komunalci morajo reagirati ali na poziv ali pa v rednem mimovozu...

Pa še tudi na tak način je potrebno kar veliko potrpežljivosti z njimi.
In ta procedura je REDNA...
Seveda je druga rešitev da vam pripeljejo keson. Ampak v tem primeru ste ga nasrkali ker s tem dobite odpadno zbirališče med kužeke.

Naslednje kar se mi zdi pomembno, da najdete med mestnimi svetniki svojega lobista. Nekdo ki bo dajal in potiskal na seje mestnega sveta prav tako problematiko zavetišča. Problematika, k ise zgublja v dnevnem življenju.

2. Naslednje kar se mi zdi vredno za omeniti:
Kako pomembna je zelena prehrana
( mlada zelena trava ) za zdravje kužeka ( mroa biti redna ). Pravkar se prebijam skozi nekaj člankov o zdravljenju : celjenje ran, ekcemi, presnovne motnje, ...kjer je zeleni dodatek pomemben in je ozdravil primere kjer je bil kuža že obsojen na anemijo ali celo evtanazijo.

Sliši se idealistično ampak na srečo ni.

Hočem reči da za kake širše akcije
kjer bi se povabili morda taborniki, skavti, bi veljalo narediti nek načrt zelene ureditve zavetišča. Tak oda je to prijazno tudi v poletnih vročinah ko zelene grmovnice in zelena trava so še kako pomembni za zadrževanje hladu, vlage,

Morali se bomo počasi navaditi da je zavetišče tudi eno od zelenih zatočišč mesta in kot tako tudi obraz mesta. In teh zahtev in pobud ali želja da prideš v zeleno okolje med živali bo vedno vedno več.

Veliko sreče,

PS
Upam da bom oz. si želim da bom morda za kakšne par dni lahko prišel pomagati pri zeleni ureditvi
( motika v roke, sejanje trave , pobiranje smeti, sajenje grmovnic za zeleno ohlajevalno zaščito za vroče dni ...zastirke... ).

Ja kako že pravi reklo:
Če želiš doseči vrh drevesa moraš meriti v nebo.

dostojanstvo takemu prostoru ne bo dal noben drug razen tisti, ki je tam in tam vidi ne samo kratkočasenje ampak tudi ZDRAVILNOST odnosa ČLOVEKŽIVAL NARAVA...

Ma še delat bo treba...prijetno...

Saraja pravi ...

Lonja...
Sem dala link še v besedilo. Res, lahko se povežemo s forumom Svet je lep (saj malo smo že ;-) ) in s Sončevimi pozitivkami...pa še s tistimi, ki so na tej strani predstavljeni kot lanskoletni akterji in mogoče nam res uspe že 22-tega.

lonja pravi ...

Super....no verjetno bo boljše 19. ali pa 26. ker je vikend vseeno boljša izbira za take zadeve:)

Saraja pravi ...

Snežni...hvala :-)
Samo na ene par stvari moram vseeno odgovoriti, da si boš lažje predstavljal...ne samo ti, ampak vsi tisti, ki niso še bili v obalnem zavetišču. Namreč, oddaljenost med zavetiščem in glavnim zbirnim centrom (po domače: smetiščem) je cca 300 metrov. Zato tudi zganjamo vso to paniko glede raznoraznih smeti, ki tam letijo po zraku ;-)

Zato keson sploh ni problem, he he he.

So pa skavti dobra ideja, zadnjič jih je omenjala tudi Lonja, ko smo razmišljali o eni podobni akciji. Ampak zakaj se nam v bistvu gre? V prvi vrsti za to, da bi se k akciji pritegnilo čimveč prebivalcev, ker, v končni fazi je zavetišče stvar nas vseh, ne pa samo Društva proti mučenju živali. Če ne bi bilo ljudi, ki ne znajo oz. nočejo skrbeti za svoje! živali, potem tudi zavetišče ne bi bilo potrebno.

Glede zelenega...se še kako strinjam s tabo. Nekateri psi se na sprehodih samo pasejo, prav zaženejo se proti šopom trave. Nekaterim pa sploh ni mar za to. Stvar je v tem, da ima zavetišče dva izpusta, v katerih se psi lahko razlaufajo. Eden je tudi precej zelen oz. je kar dosti trave. Ampak se mi zdi, da tam je psi ne smukajo, ker so vsi ti šopi verjetno polulani in nekateri tudi pokakani. No, nisem najbolj prepričana, ampak parkrat sem jih prav opazovala, kaj dejansko tam počnejo. Nekateri tudi ne izkoristijo tega prostora, ampak jim je bolj zanimivo obstati pred ograjo in opazovati psa v sosednjem izpustu ali pa mimoidoče po cesti. (Tudi) zato nam je toliko do tega, da bi se čimveč ljudi odločilo za sprehajanje psov, da jim tovrstni izleti v Sv. Anton ne bi predstavljali neke muke ali obveze, ampak predvsem užitek...obenem pa da bi to jemali kot eno dobro delo tako zase kot za psa. In seveda, če gremo še dlje v tem razmišljanju...da bi čimveč teh sprehajalcev tudi posvojilo kakega psa.

Vsekakor vabljen z motikco za posaditev kakega grma ali drevesa...če pa obvladaš postavljanje ograje za še kak izpust, pa sploh ;-)))))

Saraja pravi ...

Ja, lobisti... To pa ;-) Se iščejo, he he.

Saraja pravi ...

Saša, Lonja...a da kar določimo en datum?
:-)

lonja pravi ...

Pa dejmo ne:) Da obvestim vso mojo mail listo, kaj bodo delali tisto soboto:)))

snow-runner pravi ...

Hvala za komentar mojega komentarja:

1. Ja prebliski ki jih ob tem dobim:

1.1 Želim si da ne bi bile te dabete
kot problem petih filozofov pri
enem krožniku spagetov, kjer
vsak filozof leda drugega kateri
bo odlozil vilico da si bo se
sam lahko nalozil spagete :):):)


2. Ja te vrecke in smeti

Ce te prav razumem je vecino teh smeti "podedovano" od meteoroloskih dogajanj v prostoru ( veter, nevihte, ...) in obremenjujejo tudi visje tocke ( vrhovi dreves , .. )

Ampak ali je res tega toliko?

Ja saj res...je vseeno, treba je pospraviti.

Ampak za vzdrzevanje cistoce ni dovolj ena akcija. Pa tudi ni problem, da bi se iz tega delal cirkus - dodeliti osebo ki bo sedaj bdela. Dovolj ne nekaj vas ozavescencev da vsak ko pride pobere ( si vzame cas od tistih dveh ur) ene pol ure pa z vrecko se sprehodi in pobere. Ce je potrebna se kaka motika ( motike so poceni ce jih nima zavetisce ) ali pa kaksna metla ( tudi poceni ).
Hocem reci sam se pojavljam v takih izzivih in potem sem zadovoljen vedno takrat ko naredim kaksno neumno premostitev. Pac gres kupiti metlo ali motiko pa sam naredis namesto da klices. In slej kot prej se ti nekdo pridruzi...je pa res da ni veliko "demoagogije" o pozitivnih vabilih itd...

2. Kar se tice nekega koncepta po skromnih korakih da si nekdo zamislja kako tako zavetišče narediti vabljivejše za ljudi, da pridejo ( ampak v tem primeru so potrebna tudi pravila obnašanja ki jih boste morali postaviti ljudem )

2.1 Nek vizionar med vami si mora
zavetišče za pse zamisliti vsak dan v najbolj dostojanstveni obliki ki jo premore:

Ce vas je vec toliknja boljse.
Ne vem zakaj bi tak vizionar moral biti samo nekdo pooblascen.
Pac je potrebno potem tega pooblascenega non stop gnjaviti , pisati dopise, stik z njim...

Jaz bi temu zavetiscu ( deluje kot nek rezervat za izolirane )rajsi zamenjal z izrazom zatočišče ( vem da vas z zelenim pridevnikom ne bom prepričal - ali pač ? ).


Torej zatočišče miru:

- malo pospraviti
- urediti malo okolje
v obsegu stroškov volonterstva
- torej toliko da se ve kje je cesta
- kje izpust in kako je ta izpust
zaščiten od ..zeleni

Ma ne vem kaj filzoforam saj pa veste kako mora zgledati eno prijazno zeleno okolje.

2. S kuzeki se lotiti nekega programa šolanja in rednega dela z njimi. Če vas ni dovolj nekaj med vami izbere nekaj kužekov in se z njimi še na poseben način dela.
Za pomoč v okviri sponozrjsta se lahko naprosi kakšno kinološko društvo sicer pa ne se zrušiti pod
tem da stroka stane. Pač kar je v močeh in s samoizbraževanjem kot ste
dosedaj delali.

3. Organizirati dneve odprtih vrat

Ta dan odprtih vrat obsega kaj:

- predstavljanje psov
- vabilo vsem ki ste jih že omenili
- predstavitev vadbenih sposobnosti psov
- predstavitev tipičnega dneva kužeka
- predstavitev pred ljudmi
o standardu podobnih zavetišč
( povabite še veterinarje )
- povežete ta dan odprtih vrat
še s predavanji za siceršnje hišne ljubljence
- odnos do njih
- dviganje zavesti o sobivanju
- standarde bivanja takega

To so kratke točke cca. 10 minutnega značaja na prostem za
nedeljsko jutro ali sobotono popoldan ko se družine nimajo kam dati pa želijo preživeti za svoje otroke poln dan.
Tukaj tveganje da bo preveč cirkusa in tudi gnjavaže kužekov.

To je na vas kako boste to organizirali in kako bo vzpostavljen požarni zid med tem
kar želite premakniti naprej in med tem kje se ustaviti da ne bo s tega nastal ...

Ampak brez dvoma je vsem v interesu da za svoje kužeke želite ali želimo da se jim dvigne standard obdobju zatočišča in da se njegovo stanje regenerira, da so še dostojanstvenejši in celotna atmosfer tudi z njimi vred deluje vabljivo za bodoče psovojitelje.
Bodočim ali nekdanjim lastnkom posvojiteljem lahko samo vi date sporočilo o dostojanstvenosti in odgovornosti do tega bitja ( ampak ne odgovornost kjer se bojiš potem odgovornosti ampak tudi ta zdravilnost odnosa...to vse jaz mislim da bi morali vi dati sporočilo ker dejansko s srcem stojite za to. Tisti, ki je plačan ali ...mora biti tam ampak brez vas ki ste s srcem za tem on to jemlje samo kot nujno delo - vzdrževanje stanja - kar pa je nevzdržno oz. pomeni odtekanje te dragocene energije kam drugam - potrebujejo pa jo vaši kužeki.


Ja kaj zdaj:

Dan Zemlje...ok
Ampak menim da temu dnevu zemlje mora slediti enkrat mesečno dan odprih vrat. Ta dan odprtih vrat se reklamira na kakšnem radiu
( ampak ne prevečkrat da ni vsiljivio in psotane predmet zlorabe )...ampak samo v kaksnih dogajanjih v mestu.

In na teh dnevih odprioh vrat sem preprtičan da se bo zbrala neka kritična masa ljudi ki bo seme za delvoanje dalje.


Jaz bi predvsem na to smer deloval:
to je zavetišče vaši kužekov, vašega mesta ( gosti so takrat tudi vaši heheh )...in zato se velja odpreti lastnim občanom in si zamisliti zakaj bi oni želeli priti tja. Zakaj bi prišli tja samo ko čutijo neko čustveno željo po izpolnitvi neke praznine pa je potem kuža zlorabljen in ob prvi poteštivi bo spet pri vas.
Zakaj ne bi prišli ljudje, ki so radovedni in čutijo prijetno atmosfero ko pridejo k vam, ki so tudi sicer izpolnjeni. In potrebujejo bitje partnerja v kužeku. To je idealistično ampak temu bi se rekla tećnja potem pa bo že vesolje prav presodilo heheh.

No kaj sem hotel reči: to radovednost in željo po nekem preživetju znaimivega popoldneva pa jim lahko vzbudite samo vi.

Pa ne preveč posplošeno ampak točno z namenom in cilji za vsak takšen dan.

Veliko sreče...

O fizični pomoči pri urejevanju okolja pa bom držal za besedo. Če boste le pri volji sedaj ko boste iz tega naredili tako čudovito točko za kužeke.

lonja pravi ...

No, da jaz komentiram kolikor pač lahko….
1.2. Bi rekla, da so kar vse te smeti posledica vetra, ki jih prinese iz smetišča čez cesto(200m stran)…so pa obešene po drevesih in grmovju in povsod…nisem sicer preučevala koliko jih je, ampak ne zgleda lepo:(
Motika in metla ne vem koliko pride v poštev, bodo pa koristne kakšne škarje za uno trnasto grmovje rezati, ker iz tam spravit kakšno vrečko je cela umetnost…je pa dejstvo, da bo ob prvem večjem vetru spet naneslo cel kup tega….
2. 2 Ja o tem sem že razmišljala, če prav vem so nekateri (Buco) že hodili v šolo…in bi se dalo kaj razmislit v tej smeri…..žal trenutno situacija časovno ni takšna, da bi dopuščala še take zadeve….je pa omogočena brezplačna mala šola vsem posvojiteljem (če prav razumem) v KD Portorož, kar je že veliko….
3. To smo se že tudi pogovarjali s Sarajo…bi bila super ideja…sploh glede predstavitev kužatov…..čisto iz osebnih izkušenj- se včasih nisem upala, kar tako brez razloga( s tem mislim polnega prtljažnika dek) priti v azil – verjetno vpliv Gmajnic( pa ne da bi hotela kritizirati-samo imajo res veliko sprehajalcev in sklepaš, da je v Kopru enako)- zato bi za vse, ki jim je drugače neprijetno, kar tako obiskat, res bili fajn dnevi odprtih vrat, da vidijo situacijo….Drugo kar bi se moglo naredit- pa sicer ne vem kako- večina »mojih« noče priti v azil zato, ker bi jim bilo grozno videti kako kužki trpijo, ker jih noben ne mara in jih ne morejo vseh posvojit….Dejstvo je, da sploh ne trpijo, niti nimajo roka 30 dni in se jim res slabo uslugo dela, če se obnašajo tako otročje in raje pogledajo stran, kot da ga peljejo na sprehod ali jih pridejo počohat). No vidim, da sem čisto zašla iz teme….
Drugače sem pa že razmišljala- tako malo v hecu:)- glede na to, da Koper nima živalskega vrta- bi se lahko za nedeljske družinske izlete promoviralo azil in se lepo zaračunavala vstopnina- pasji vrt:)), vkjučen tudi peting zoo, in hranjenje, če extra plačaš:))

Saraja pravi ...

Snežni, bom pokomentirala samo tisto, kar me je malo zmotilo ;-)

Točka 1.1 Mislim, da ne filozofiramo...

2. Ne, res niso te smeti glavni problem. Glavni problem je ta, da ljudje "za vsako figo" pripeljejo psa v zavetišče...z raznoraznimi čudnimi razlagami. In ironija pri vsem tem? Da si rečemo - o, hvalabogu, da jih vsaj v zavetišče pripeljejo. Ali celo vrnejo. Čez nekaj časa.

2.1. Zavetišče ali - če hočeš - zatočišče rabi predvsem čimveč prostovoljcev.

2.2. Program šolanja oz. socializiranja...ja, tudi za to je treba imeti čas. Enostavno ne gre, da čistiš bokse, spuščaš pse v izpuste, komuniciraš s sprehajalci in odgovarjaš na njihova vprašanja...ter "vzgajaš" te pasje varovance. Za take reči bi bili idealni prostovoljci, ki bi jim nekateri plašni in zadržani psi - takoj mi pridejo na misel trije, dva samčka in ena samička - predstavljali vsaj izziv, če ne drugega, in bi prišli parkrat na teden samo zaradi njih v zavetišče.

3. Dan odprtih vrat...ja, če se pohecam, bi rekla, da je itak tam vsak dan dan odprtih vrat, samo izkoristiti ga je treba - ta dan ;-)

Ja, glede tistih, "ki so plačani"...teh je bolj malo, večinoma so prostovoljci. In kakorkoli - plačani ali ne - tistega dela ne moreš jemati zgolj kot neko službo, enostavno ne gre. Tako da prav gotovo je vsak, ki je tam, tudi s srcem pri stvari. Po mojem greš že po enem tednu, če ni srčnosti...

Še en mali dogodek bi opisala...me je naj spomnila Lonja, kjer omenja, da je nekaterim grozno videti kužke v zavetiščih in da raje ne hodijo tja. V glavnem...pred časom, ko sem se vračala z enega sprehoda, se je pripeljala ena sprehajalka z dvema otrokoma. Ker sem bila tisti dan očitno razpoložena za komuniciranje, sem jo ogovorila, da če je prvič tam. In ona je rekla, da ja...jaz pa njej nazaj, da jo bo verjetno povleklo in da se bomo najbrž še videli. In ona meni nazaj, da se prav tega boji...pa mislim, da sem jo razumela, ker potem kasneje, pri boksih, sem prav videla, kako trpi, ko jih gleda...medtem ko sta otroka "videla" predvsem lepe kužke ali očke ali simpatičnost katerega izmed teh...je ona najbrž videla samo te kletke in nesvobodo. Ne vem, tako se mi je zdelo...mogoče se motim. Ampak nič ne pomaga, če ne greš več tja.

Mimogrede, ravno ta teden sem videla že tri pse ob veeelikih hišah na veeeeelikih parcelah privezane na zeeeeloooo kratko verigo. Mnogo prekratko.

snow-runner pravi ...

Uff kako osebno jemljete.

Jaz vam res nisem hotel soliti pameti.

Samo govorim pa po ene treh štirih čutnejih siutacij podobno :

Najprej zagon in full spraviti energijo v tek potem pa zid...

In tudi ni ( porkaduncl verjemite mi ) ni slabo če se s tem sooča...

Da se ve da se to lahko dogaja.

Ogromno idej potem pa ker zmanja tal ravno zaradi tega ker se ne soocamo bvezimo in iscemo izhode iiz velikih idej in se cutimo porazeni. Res v neki cudni ljubezni do take energije ki jo cutim sem hotel samo nakazati tveganja in da takrat je najpomembnejše samo to:
da sprejmeš da vse n egre idealno , da sestopis par korakov nazaj pa makar nic drugega prekleto splezas na tisto drevo pa poberes tiste vrecke...

Sicer pa se ne bom vec oglasal. Ker nisem hotel nobenega iritirati samo cutil sem neko zaveznistvo v tej energiji in sem se spomnil nic kolik opdoobnih izkusenj in zavedanje zakaj so ideje se razprsile izginiel v noc..ostala pa samo frustraija o nekem mladostni nedorecenosti neprofsionalnosti...kar je narobe.

To je ta pravo in to je treba gnat in zt nacrtom tudi sestopati...bablal..
Saj ne zahtevam da razumete...Deja vu...

Veliko energije in cuvajte kuzeke.

Pa privoscite jim se dalje teke in ....S tem pomagate vsem nam.

Saraja pravi ...

No, jaz vseeno upam, da se boš tu še dalje oglašal...

Zase lahko samo to rečem, da sem te zelo dobro razumela, kaj si hotel povedati. Predstavil si neke vrste vizijo, kako naj bi k zadevam, problemom pristopali...s kakšno energijo...in katere stvari naj bi ljudje, ki se s tem ukvarjajo, imeli v mislih. Mi smo ti pa v komentarjih samo predstavile dejansko stanje in nanizale par konkretnosti. Ker pač poznamo zavetišče od blizu. In mislim, da tu ne bi smelo biti nič spornega ali problematičnega.

Kar se tiče cirkusov in tega, kar je čutiti med vrsticami, namreč, da se dela dramo iz tiste vrečke na vrhu drevesa...mogoče pa res. Mogoče pa namenoma, a?! Ljudje rabij(m)o vedno močnejše impulze...kolikor opazujem ta svet. Mogoče je pa marsikateri sprehajalec ali tam zaposleni pobral že marsikatero vrečko...ampak če ne bi bilo "cirkusov" v obliki plakatov, oglasov po radiu ali na veterinarski postaji, pisanja po forumih..."cirkusov" v obliki akcij zbiranja hrane za pse ali dek za njih, povodcev..."cirkusov" v obliki dobrodelnih koncertov...potem bi malokdo vedel, da zavetišče sploh obstaja, in tudi prostovoljnih prispevkov bi bilo bolj malo.

In zdaj sem padla v eno hecno situacijo, ker moram napisati sledeče (glede na to, da si en drugemu nenehno nastavljamo ogledala): vsi ti cirkusi so se dogajali še preden sva ti ali jaz ali kdorkoli drug začeli pametovati o tem, kako naj kaka stvar zgleda in kako bi morala biti urejena. In hvalabogu, da so se dogajali, ker drugače se zdaj verjetno ne bi pogovarjali o tem zavetišču...

Toliko. Obširnejši odgovor sem ti poslala po mailu...za ta blog pa mislim, da je to dovolj.

Lonja bi na tem mestu rekla - Welcome to zavetišče z vso to energijo ;-)...drugače se pa tudi na vašem štajerskem koncu azil postavlja na noge, če sem prav informirana...tako da izzivov je polno vsepovsod okoli nas.

gozdna vila pravi ...

Mislim, da je čiščenje vrečk, ki pridejo iz bližnjega odlagališča, dolžnost Komunale. Mislim zato, ker sem en dan, med pohajanjem enega izmed psov, vidla dva delavca iz odlagališča, ki sta dajala manjše vrečke v večje črne vreče. Vse lepo in prav, če te črne vreče ne bi še nekaj dni ostajale ob sprehajalnih poteh. In če ne bi tega dela prekinili.
Čistilne akcije so kljub temu dobrodošle.

gozdna vila pravi ...

Ok, danes je že bolj čisto. Izgleda, da je ena mala zelo prijazna prošnja gozdne vile na Komunalo, pomagala :)
Še eno bo treba poslati, in bodo morda do sobote izginile še zadnje vrečke.
Če pa ne bo, za tistih nekaj vrečk, kar jih je ostalo, pa lahko sami počistimo. Naslednji teden pridem s črno vrečo in dvemi rokavicami na sprehod :)

Saraja pravi ...

A vile počnejo tudi take banalne reči kot je pisanje dopisov? ;-)
S to razliko, da očitno zaleže.

Ja, jaz sem bila prav žalostna včeraj...zdaj pa nimamo več kaj počet :(

No, ampak tista velika črna še vedno vztraja na vrhu drevesa...vsaj to ;-)))

lonja pravi ...

:)) jap res bo čisti dolgčas:)) Ne hecaj se s takimi....
No vidiš pa imaš delo za nekaj časa- študiranje kako priti na vrh drevesa;)
Drugače pa SUPER, da se da zadeve tako lepo zrihtat. Priznam, da nisem imela nobenega upanja na tak hiter odziv....Mogoče ima pa Vila tako čarobno pisalo????

gozdna vila pravi ...

Gozdna vila pride v soboto s črno vrečo in rokavicami (tako za vsak slučaj), ampak lestev pa ne bo prinesla s sabo. Je kdo drug, ki jih ima in se bo upal na vrh splezat in odstranit, kar morda iz Komunale ne bodo ?

Saraja pravi ...

Gozdna vila mora pisat še gasilcem. Hmm, pridejo oni tudi če nič ne gori? ;-)
Saj rešujejo tudi mačke iz žlebov ali odtokov, ne...ali je to samo v Ameriki?! ;-)))

gozdna vila pravi ...

Gasilcem, saj res. No, ampak počakajmo, da vidimo kakšni bodo rezultati zaradi druge male prošnje ene Gozdne vile, morda se celo Komunala spomni na gasilce.

lonja pravi ...

Vila z čudežnim pisalom - kaj bi napisala še kakšno tako lepo prošnjo?? :) Bi se peskoti zelo priporočali kakšni drevesnici za kakšno malo bolj košato drevo za v izpust....poletje je vroče....so imeli sicer lani tam akcijo sajenja dreves, ampak so ta tako mini, da letos ne bo še nobene sence od njih....

gozdna vila pravi ...

Kaj kdo morda ve, če obstaja planinska pot po Slovenski Istri ?